کارکنان خلاق و متخصص مجتمع فولاد خراسان در سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» موفق شدند یک دستگاه قابل حمل را برای بررسی و عیب یابی آنلاینِ نمایشگرها، کابل¬ها و دتکتورهای مجموعه سطح¬سنج¬های رادیو ایزوتوپی واحد ریخته¬گری طراحی کرده و این تجهیز نوآورانه را بسازند.
رئیس تعمیرات الکترونیک و ابزار دقیق واحد اتوماسیون شرکت «مجتمع فولاد خراسان» با اعلام این خبر گفت: ساخت این دستگاه به همراه کابل رابط و پرتومتر که قابلیت عیب یابی تجهیزات نمایشگر سطح قالب ریخته¬گری به صورت آنلاین را دارد، عیب یابی سریع و در نتیجه کاهش توقف تولید، صرفه جویی در میزان مصرف کابل رابط، کاهش اتلاف وقت و صرفه جویی انسانی را در پی دارد؛ ضمن آن که دستگاه ساخته شده توسط کارشناسان متخصص شرکت، دارای کارایی بیشتر و اطمینان و دقت بالاتری در عیب یابی است.
خدادادی افزود: از آن جا که تجهیزات سطح سنج دارای دستگاه تست خاصی نیست، برای عیب یابی آن می بایست به تجربه اپراتور رادیوایزوتوپ تکیه شده و عیب یابی مرحله¬ای با آزمون و خطا باعث دشواری فرایند عیب یابی و هدر رفتن زمان است.
امیر صادقی، طراح این دستگاه نیز تشریح کرد: واحد رادیو ایزوتوپ که یکی از واحدهای زیر مجموعه مدیریت اتوماسیون و ابزار دقیق شرکت مجتمع فولاد خراسان می باشد، وظیفه تعمیر و نگهداری تجهیزات سطح سنج مذاب موجود در قالب های ریخته گری را بر پایه¬ی رادیوایزوتوپ¬های هسته ای بر عهده دارد.
این همکار پرتوکار شاغل در واحد اتوماسیون مجتمع فولاد خراسان گفت: تجهیزات سطح سنج مذاب روی قالب¬ها و در مجاورت ریسک-هایی همچون دمای بالا، ریزش مستقیم ذوب، اثرات ضربات ناشی از جابجایی کاورهای ریخته گری و نیز ارتعاشات نوسان کننده¬ها قرار گیرند.
وی از دیگر نتایج حاصل از ساخت این دستگاه گفت: این تجهیز به صورت همزمان هم توانایی تست ولتاژهای ورودی را داشته و تست مسیر کابل های ورودی را انجام می دهد و هم سیگنال ها و پالس های خروجی از سمت دتکتور (آشکارساز) به سمت نمایشگر را قابل تست و مشاهده می کند و دارای رابط های برای تست کابل ها در اتصالات بین راهی نیز می باشد.
مسعود مقدمی عضو دیگر تیم سازنده افزود: با توجه به تک نفره بودن شیفت های این واحد از یک سو و نیاز به حضور دست کم دو نفر در هنگام عیب یابی تجهیزات در سطح ایستگاه در روش قبلی، با توجه به این که این دستگاه فرایند را به صورت تک نفره فراهم می¬کند موجب سهولت و صرفه جویی در نیروی انسانی خواهد شد.
به گفته مقدمی، ابعاد این تجهیز نیز به نوبه ی خود جزو ویژگی های منحصربه فرد آن است.
ناصحی فر، مدیر اتوماسیون و ابزار دقیق شرکت با تاکید بر استفاده حداکثری از توان داخلی به ویژه بهره¬گیری از ظرفیت و توانایی¬های همکاران در امر بومی سازی تجهیزات و نیازهای راهبردی شرکت افزود: خلاقیت، اندیشه و تلاش مستمر همکاران مان در راستای خلق این ایده نوآورانه و ساخت «دستگاه عیب یاب قابل حمل نمایشگر سطح قالب ریخته¬گری» بسیار ارزشمند است و بایستی از تیم طراحی و اجرای این ایده (آقایان: امیرصادقی، مسعود مقدمی و ستار خدادادی) قدردانی نماییم.