رعایت استاندارد و مقررات ایمنی، بهداشت و محیط زیست، یکی از مهمترین مسائلی است که هر فرد در هر سطحی در محیط کار و زندگی باید بدان توجه نماید و غفلت از آن بعضاً صدمات و ضایعات جبران ناپذیری را موجب خواهد شد و چه بسا زندگی فرد و حتی همکاران او را به خطر می اندازد و آسیب های فراوانی را نیز به محیط زیست وارد می سازد که خود جای تامل بسیار است.
نکتهای که هیچگاه نباید مورد غفلت قرار گیرد این است که خطر همواره در کمین ماست. بنابراین همواره باید به فکر کاهش آسیبهای ناشی از خطرات احتمالی باشیم.
این سخن بدین معناست که حتی اگر ما تمام احتیاط های لازم را بکار ببندیم باز هم ممکن است از ناحیه مسائلی که دور از ذهن ماست یا بخاطر اشتباه و سهلانگاری دیگران با خطراتی مواجه شویم.
حال اگر می خواهیم خود و دیگران را از گزند این خطرات در امان نگه داریم یا آثار آنها را به حداقل کاهش دهیم باید تمهیداتی را فراهم نماییم.
نخستین مسئلهای که باید بدان توجه کنیم تفکر صحیح و منطقی و برخورد درست در پیشگیری از خطر است.
باید بخاطر داشته باشیم که بروز استرس بیش از حد و رفتارهای وسواسی بخاطر ترس از این موضوع که همواره خطراتی هستند که در کمین ما می باشند نه تنها کمکی به حل مشکل نخواهد کرد بلکه کارآیی فرد را پایین تر هم میآورد و تجربه نشان داده است که این گونه برخوردها و رفتارها هرگاه مشکل جدیدی را ایجاد نماید بطور یقین مشکلات موجود را نیز حل نخواهند کرد.
دومین مرحله، شناسایی محیط اطراف (کار، زندگی، تحصیل، تفریح) و خطراتی است که میتوانند ما را غافلگیر نمایند.
بطور مسلم هرگاه خطرات را قبل از وقوع، پیشبینی نموده و آمادگی لازم ذهنی و عملی را در مقابل آنها کسب نماییم علاوه بر کاهش امکان وقوع آنها، نحوه برخورد ما با موارد خطر بسیار موثرتر خواهد بود.
در غیر این صورت غافلگیر خواهیم شد که این امر امکان بروز عکسالعمل مناسب را از ما سلب و آسیب های ناشی از حوادث را بسیار افزایش میدهد.
این مطلب به این معناست که مثلاً اگر به آزمایشگاه شیمی وارد میشویم باید بدانیم که در آن احتمال انفجار، آتش سوزی، استنشاق گازها و بخارات سمی و غیره همواره وجود دارد و از این رو همیشه باید نکات ایمنی لازم را مد نظر و به هشدارهای ایمنی توجه داشته باشیم مرحله سوم که همراه با مرحله دوم و در تکمیل آن مطرح میگردد شناسایی ابزار مقابله با خطر و فرار از خطر است.
یعنی قبل از بروز خطر باید آموزش های لازم را دریافت کرده و پاسخ چنین سوالاتی را آموخته باشیم که محل کپسول های آتش نشانی کجاست؟
در هنگام خطر باید از کجا کمک خواست؟ درب و پلکان اضطراری کجاست؟ روش استفاده از کپسول آتش نشانی چگونه است؟ یا اگر خطر از ناحیه یک ماده شیمیایی خاص می باشد، آن ماده کجاست؟ نکته چهارم این است که رفتارهای خود و طرز قرار گیری وسایل و نگهداری مواد را به نحوی تغییر دهیم که امکان بروز خطر را به حداقل کاهش دهد.
مثلاً قبل از انداختن چوب کبریت افروخته به سطل زباله از خاموشی کامل شعله پنهان آن اطمینان حاصل نماییم، وسایل با ارتفاع زیاد را که تعادل پایداری ندارند در نزدیکی محل کار و خواب و نشستن قرار ندهیم، تابلوهای سنگین را که احتمال سقوط آنها وجود دارد به دیوار نصب نکنیم، مواد شیمیایی ناسازگار را در کنار هم انبار نکنیم، مسیر تردد افراد را از وجود اشیای مزاحم خالی کنیم و نکات دیگری از این دست که همگی باعث خواهند شد که موارد بروز خطر به حداقل رسیده و در صورت بروز خطر تلفات و آسیب های ناشی از آن کاهش یابد.
در راستای اهداف فوق و رسیدن به دید منطقی و فراگیر در زمینه ایمنی، بهداشت و محیطزیست، صنایع به دلیل پیوستگی و در هم تنیدگی این مقولهها، نظامی واحد به نام HSE را پیشنهاد نمودند، HSE از سه کلمه بهداشت(Health) ایمنی (Safety) و محیط زیست(Environment) میباشد و به جرأت میتوان گفت اهمیت و جایگاه HSE در صنایع، دیگر بر کسی پوشیده نیست.
توجه روز افزون مؤسسات و واحدهای صنعتی به مباحث مرتبط، مشهود شدن کارایی و اثربخشی نظامهای مدیریتی مبتنی بر HSE، گسترش روزافزون قوانین ملی و بین المللی در رابطه با رعایت مباحث بهداشت، ایمنی و علی الخصوص زیست محیطی همه و همه جایگاه HSE را به عنوان یکی از ارکان واحدهای عملیاتی و سازمانی بر همگان آشکار نموده است.
یکی از مهمترین اهداف مجتمع فولاد خراسان، حفظ و ارتقاء سطح ایمنی کارکنان می باشد. در این راستا اقداماتی به شرح ذیل انجام شده است:
1. تعیین خط مشی و اهداف ایمنی (FR & SR ) جهت پایش و کنترل وضعیت ایمنی
2. شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک های ایمنی و بهداشت شغلی کلیه فعالیت های جاری در مجتمع
3. تشکیل کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار بصورت ماهانه با حضور مدیرعامل، معاونین و کلیه مدیران
4. انجام گشت های VIP با حضور مدیرعامل و معاونین به صورت هفتگی جهت پایش و بهبود وضعیت HSE در مجتمع
5. استقرار نظام مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی ISO 45001-2018 در ابتدای بهره برداری و حفظ و بروزرسانی این سیستم تا کنون
6. تدوین روش های اجرایی و دستورالعمل های مختلف HSE جهت سیستماتیک نمودن مقوله HSE
7. آموزش عمومی و تخصصی به کلیه پرسنل جدیدالاستخدام و بازآموزی آن به صورت سالانه جهت کلیه پرسنل و پیمانکاران
8. تدوین HSE Plan برای کلیه پیمانکاران و نظارت به اجرای دقیق قوانین و مقررات
9. انجام بازرسی های روزانه و صدور توصیه های ایمنی جهت پیشگیری از بروز حوادث فردی و سوانح
10. انجام مانورهای واکنش در شرایط اضطراری بر اساس برنامه، جهت ارتقاء توان عملیاتی و آمادگی واکنش در شرایط اضطراری و ...
بهداشت شغلی (حرفه ای) نگهداری و بهبود حداکثر سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان مشاغل مختلف از طریق پیشگیری از خطرات تهدیدکننده سلامت کارگران، مطالعه شرایط نامناسب محیط کار و اثرات سوء آن بر تندرستی آنان میباشد.
واحد بهداشت حرفهای که در این زمینه فعالیت دارد، با شناختی که از محیط کار، فرایندهای کاری، خطرات و عوامل زیانآور محیط کار، و نیز تاثیراتی که این عوامل بر سلامت شاغلین میگذارند، از طریق بررسی، ارزیابی، اندازهگیری و کنترل عوامل زیان آور محیط کار، درصدد سالمسازی و بهسازی محیط کار برمیآید. بنابراین از این طریق باعث کنترل بیماریها، عوارض و آسیبهای شغلی و در نهایت تأمین سلامت شاغلین میگردد.
1. تامین،حفظ و ارتقاء سطح سلامت جسمانی ،روانی و اجتماعی کارگران
2. پیشگیری از حوادث ناشی از کار
3. انتخاب کارگر برای شغل و محیطی که از نظر جسمی و روانی توانائی انجام آن را دارد(تطبیق کار با انسان)
1. شناسايي نقاط خطر از نظر ایجاد حادثه
2. تدوین برنامه های آموزش بهداشت شغلی
3. شناخت، بررسی و اندازه گیری عوامل زیان آور موجود در محیط کار و ارائه طرح های كنترلی و بهسازی محیط
4. برنامه های مربوط به معاینات پزشکی کارگران (بدو استخدام، دوره ای و خاص )
5. ایجاد امکانات درمانی و كمكهای اولیه
6. برنامه های مربوط به تغذیه كارگران
7. برنامه های مربوط به بازتوانی
1. تعیین استعداد بدنی و قابلیت شخص برای کار مورد نظر
2. حفظ صنعت و سرمایه و سلامت كارگران دیگر
3. تعیین حدود سلامتی متقاضی و محدودیتهایی كه باید در كار بعدی خود داشته باشند
4. تشخیص زودرس بیماریها و درمان آنها
5. كشف بیماری های مسری كارگر و جلوگیری از انتشار آنها
6. تعیین فواصل معاینات بعدی با توجه به وضع كارگر و شرایط محیط کار
7. تشكیل پرونده بهداشتی و استفاده از آن در مراجعات بعدی كارگر
8. آشنا شدن به روحیات و اطلاعات بهداشتی كارگر
1. تشخیص زودرس بیماری ها و عوارض ناشی از كار و اقدام به درمان فوری آنها
2. توصیه برای تغییر شغل و یا محدود كردن كار افراد بیمار
3. تعیین اثر محيط كار بر سلامت كارگران
4. ارزشیابی روشهای پیشگیری و ایمنی
5. جلوگیری از انتقال و انتشار بیماری های واگیر
1. معاینات اختصاصی كارگران مشاغل سخت و زیان آور
2. معاینات پزشکی جوانان و زنان
3. معاینات در موقع تغییر شغل
4. معاینات در موقع برگشت به كار مجدد پس از بیماری و حادثه
تفکر سازگاری احداث مجتمع فولاد خراسان با محیط زیست از ابتدای سال 1362 با انتخاب یک شرکت معتبر بین المللی به نام کوبه استیل ژاپن به عنوان مشاور پروژه شکل گرفت که پس از انجام مطالعه امکان سنجی فنی و اقتصادی در خراسان بزرگ، نهایتا در سال 1368 از بین هشت گزینه کاندید شده در استان، منطقه نیشابور با توجه به جمیع جهات پیشنهاد گردید.
یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب محل احداث این صنعت، بررسی شرایط اقلیمی و اثرات آن بر محیط پیرامونی (روستاها و شهرهای مجاور) بود در مرحله انتخاب تکنولوژی نیز بالاترین استانداردهای زیست محیطی روز اروپا لحاظ گردیده است.
مطالعات ارزیابی اثرات زیست محیطی نیز با هماهنگی مسئولین سازمان محیط زیست توسط یک مشاور توانمند این حوزه (شرکت ارزیاب محیط نوین) در سال 1384 برای پروژه های توسعه ای انجام شده است.
یکی از اهداف کلان شرکت مجتمع فولاد خراسان همزمان با توسعه کمی در ظرفیتها و افزایش تنوع و کیفیت محصولات، بهبود مستمر وضعیت زیست محیطی شرکت بوده است.
این شرکت با توجه به الزامات قانونی و مقررات ملی و بین المللی زیست محیطی از یک سو و از سوی دیگر تحلیل فرصتها و چالشهای زیست محیطی در پیش رو و بررسی انتظارات ذینفعان ، همچنین برآورد ظرفیتهای داخلی و نقاط قابل بهبود شرکت ،اقدام به تدوین استراتژی و در مرحله بعد تهیه برنامه عملیاتی برای محقق ساختن استراتژی ها نموده و در ادامه آن نیز کفایت و اثر بخشی برنامه های انجام شده را تحت بررسی قرار میدهد این شرکت بمنظور تکمیل حلقه مدیریتی مذکور فرایند بازنگری و ارزیابی استراتژی های خود را به صورت پویا و موثر در دستور کار خود قرار داده که حاصل این فرایند ، بهبود عملکرد زیست محیطی شرکت و رعایت حقوق ذینفعان در راستای عمل به مسئولیت های اجتماعی شرکت است.
فولاد خراسان همزمان با شروع بهره برداری در سال 1381 و استفاده از تجهیزات خطوط تولید ،تفکر نظام مند مدیریت زیست محیطی را بر اساس الزامات استاندارد بین المللی ISO-14001 در دستورکار خود قرارداد و در سال 1384 موفق به اخذ گواهینامه بین المللی مدیریت محیط زیست (ISO-14001-2004) از شرکت DNV گردید ، این سیستم همه ساله توسط یک شرکت گواهی دهنده معتبر خارجی مورد ممیزی قرار می گیرد که آخرین دوره ممیزی این سیستم توسط شرکت SGS (سوئیسی) در مهر ماه 1399 انجام شده است، که در این سال نسخه جدید استاندارد یعنی ISO-14001-2004 در مجتمع استقرار یافت. اهم فعالیتها و اقدامات مرتبط با این نظام به شرح ذیل می باشد:
1. انجام مقدمات اولیه از قبیل تشکیل کمیته ها و انجام پروژه های مورد نیاز جهت استقرار این سیستم
2. آموزش پرسنل شرکت و پیمانکاران در رده های مختلف سازمانی
3. تهیه دستورالعمل ها، فرم ها و سایر مستندات مورد نیاز سیستم مدیریت زیست محیطی
4. اندازه گیری دوره ای عوامل زیست محیطی شامل استانداردهای هوای پاک، خروجی غبارات و گازهای دودکش ها، خروجی صنعتی و انسانی
4. تربیت ممیزان داخلی انجام ممیزی های داخلی قبل از ممیزی شخص ثالث
5. برگزاری جلسات بازنگری مدیریت
1. تشکیل کمیته های تخصصی در هر واحد
2. شناسایی جنبه های زیست محیطی هر واحد
3. تفکیک جنبه ها بر اساس آلاینده زیست محیطی و یا مصرف(منبع)
4. ارزیابی جنبه های زیست محیطی
5. شناسایی و اولویت بندی جنبه های بارز در هر واحد
6. برنامه ریزی جهت کنترل و کاهش جنبه های بارز
7. بازنگری دوره ای جنبه های زیست محیطی هر واحد
در اینجا به تشریح عملکرد زیست محیطی شرکت مجتمع فولاد خراسان ،در بخش هوا،آب و پساب میپردازیم: - احداث،نصب و توسعه تجهیزات کنترل آلودگی هوا مجتمع فولاد خراسان به منظور جلوگیری از ورود آلاینده ها به محیط زیست از همان دوران ساخت تاكنون اقدام به نصب و استقرار تجهیزات کنترل آلودگی هوا شامل سیکلونها،مولتی سیکلونها،بگ هاوس ها،اسكرابر ها، ESP و ... نموده است و همواره سعی دارد ضمن ارتقاء کارایی این تجهیزات و افزایش ظرفیت ها متناسب با طرح های توسعه، آنها را بروز رسانی نماید.
این واحد با هزینه 3163250 دلار وظیفه تصفیه و غبارگیری دود و غبار اولیه و ثانویه ناشی از فرایند کوره قوس الکتریکی EAF و کوره پاتیلی LF را به هنگام عملیات ذوب به صورت سیستم PLC و بگ فیلترهای متعدد بر عهده دارد. با وجود سیستم FTP در اندازه گیری های به عمل آمده،همواره خروجی غبارات و گازها به محیط زیست از مقادیر استانداردهای مجاز کمتر است.
سیستم های غبارگیر به کار رفته در کارخانه گندله سازی با هزینه 26 میلیارد ریال 359 هزار یورو، به منظور کاهش آلودگی های زیست محیطی، شامل سه نوع تر (WET SCRUBBER)، خشک (BAG FILTER) و الکترواستاتیک (ELECTROSTATICPRECIPITATOR) می باشد که با بروزترین استانداردها و طراحی های روز اروپا اجرا شده است.
این تجهیزات جهت جلوگیری از آلوده شدن محیط زیست و همچنین برگرداندن ذرات معلق خروجی از تجهیزات HOOD و WINDBOX مستقر در واحد کوره گندله سازی مورد کاربری قرار می گیرند.
در راستای عمل به تعهدات و الزامات قانونی شرکت مجتمع فولاد خراسان عملیات طراحی، انتخاب و نصب تجهیزات مذکور را در دستور کار خود قرار داده و در حال حاضر نیز با عملیاتی شدن قرارداد اکثر تجهیزات مذکور نصب و در حال بهره برداری می باشند.
هزینه: 100 میلیارد ریال - 669و6 هزار یورو
ظرفیت : 540000 متر مکعب در سال
آب های مصرفی واحدهای نورد، فولاد سازی و احیاء مستقیم بعد از مصرف در خطوط تولید کارخانه، جهت خنک سازی، جدا کردن روغن و ذرات جامد محلول در آب به این قسمت وارد شده و بعد از انجام عملیات جداسازی و تصفیه های لازم به چرخه تولید برمیگردد که کاهش مصرف آب و جلوگیری از اثرات نامطلوب زیست محیطی و اتلاف منابع و انرژی رادربردارد.
شبکه انتقال فاضلاب که با هزینه 42000دلار و 400 میلیارد ریال و با ظرفیت 36000 متر مکعب در سال برای کل سایت مجتمع فولاد خراسان احداث شده، جمع آوری و انتقال فاضلاب های ناشی از سرویس های بهداشتی، دوش ها، آشپزخانه و آب های سطحی را برعهده دارد. سیستم تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی و به صورت هوازی احداث شده است. در این سیستم فاضلاب تصفیه شده پس ازجمع آوری در مخازن ذخیره آب جهت آبیاری فضای سبز مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم های مذکور با هزینه ارزی1447000 و 160 میلیون ریالی، وظیفه تصفیه، ته نشینی و بازیافت آب های مصرفی و تصفیه غبار در خطوط تولید کارخانه آهن سازی را برعهده دارند.
از مهمترین چالش های زیست محیطی هر واحد صنعتی،تولید پسماندهایی است که باید به درستی مدیریت شوند تاباعث آلودگی محیط زیست نشوند. در دیدگاه مبتنی بر توسعه پایدار،هدف اولیه در برنامه های مدیریت،به حداقل رساندن تولید پسماند از طریق اصلاح روشها و فرآیندهای صنعتی است و در مرحله دوم امکان بازیافت و یا استفاده مجدد ضایعات مد نظر قرار می گیرد. براین مبنا پسماندهای شرکت به پنج گروه اصلی طبقه بندی و مدیریت می شوند:
1- پسماندهای صنعتی
این پسماندها در طی فرآیند تولید یا فعالیتهای جنبی ایجاد شده و به دو دسته کلی پسماند دفعی و قابل بازیافت تقسیم شده اند. در حال حاضر مهمترین پسماندهای دفعی را سرباره،پوسته های فلزی،ضایعات تخلیه شده از سیستم های جمع آوری دود،مواد حاصل از نظافت و پاکسازی واحدها،نخاله های ساختمانی و مواد نسوز تشکیل می دهند که مستقیما به محل نگهداری پسماندهای دفعی منتقل می شوند. پسماندهای قابل بازیافت پس از فرآوری دوباره در فرآیند تولید مورد استفاده واقع می شوند.دراین گروه ضایعات فلزی ،ذوب های برگشتی،نرمه گندله و آهن اسفنجی و... قرارمی گیرند. از جمله ضایعات حجیم صنایع فولادی می توان به سرباره اشاره کرد که این مجتمع با مشارکت پیمانکار بخش خصوصی اقدام به بازیافت و استفاده آن در صنایع جانبی از قبیل صنعت سیمان نموده است،که در حال حاضر پیمانکار مربوطه مشغول تجهیز کارگاه و حمل سرباره از منطقه دپو شده به محل کارگاه خود در خارج از شرکت می باشد.
2- پسماندهای صنعتی
از دیگر ضایعات صنعتی حجیم صنعت فولاد می توان به پوسته های اکسیدی(scale) اشاره کرد.این مجتمع به منظور بازیافت واستفاده مجدد آن در صنایع فولاد و صنایع وابسته اقدام به برنامه ریزی جهت فروش و واگذاری به بخش خصوصی نموده است.
3- پسماندهای بیمارستانی :
این نوع پسماندها در واحد اورژانس شرکت ایجاد شده پس از جمع آوری و ایمن سازی به محل زباله سوز بیمارستان شهرستان جهت امحاء برابر قرارداد فی مابین منتقل می گردد.
4- پسماندهای عمومی :
این پسماندها پس از جمع آوری از سطح سایت به محل دپو اولیه منتقل سپس توسط کامیونهای شهرداری به محل دفن زباله های شهری انتقال می یابد.
5- پسماندهای کشاورزی:
که در نتیجه فعالیتهای واحد فضای سبز ایجاد شده و سپس مورد استفاده های بعدی قرار می گیرد.
6- پسماندهای ویژه :
که شامل باتری های تر وخشک،مهتابی ها و... می باشد که پس از شناسایی در مبداء به محل مخصوص نگهداری ضایعات ویژه منتقل و به نحو ایمن امحاء می گردد.
برای استفاده بهینه و به حداقل رساندن مصرف انرژی(آب،برق وگاز) مواد اولیه کمیته ای متشکل از مدیران و روسای شرکت با حکم مدیر عامل تشکیل شده که بطور مستمر و منظم بر مصارف انرژی نظارت نموده و پروژه ها و اقدامات اصلاحی تعریف می نمایند.
یکی از پروژه هایی که در حوزه تعالی سازمانی در سالهای گذشته استخراج شده بود استقرار نظام مدیریت انرژی بود که از اوایل سال گذشته آموزش های لازم مرتبط با استاندارد شروع شد و به تبع این الزامات، کمیته اجرایی مدیریت انرژی تشکیل و مسئولیت عمده آن بر عهده معاونت بهره برداری ، دبیر کمیته و مسئول واحد بود و پیگیریهای سیستمی استقرار استاندارد مذکور با همکاری مشاور شرکت در استقرار سیستم مدیریت انرژی، همراه با تیم اجرایی مدیریت انرژی انجام گردید.
در این راستا در سال جاری یک دوره ممیزی داخلی با تسهیلگری مشاور برگزار گردید که بعد از آن یافته های مربوطه در جلسه بازنگری مدیریت مطرح شده و اقدامات اصلاحی لازم تدوین و به بخش های مختلف شرکت ارسال گردید.
به جهت دریافت گواهی نامه استاندارد مذکور از شرکت SGS، در مرحله اول یک پیش ممیزی انجام شد و با توجه به آمادگی شرکت برای انجام ممیزی مرحله دوم یا ممیزی صدور گواهی نامه، برنامه ریزی لازم صورت پذیرفت و ممیزی اصلی طی دو روز با مد نظر قرار دادن مواردی همچون کالیبراسیون و دقت عملکردی تجهیزات، روش های اجرایی و دستورالعمل های مربوط به آموزش و میزان اثر بخشی آن و ... توسط تیم ممیزی شرکت SGS در شهریور ماه 99 انجام شد.
- انجام اقدامات موثر مهندسی بر روی تجهیزات و ماشین آلات از قبیل:کم کردن فاصله فیکس داکت موبایل داکت در کوره قوس الکتریکی،پوشش اطراف بین های 3و4 و مسیر انتقال گندله و آهن اسفنجی، انجام تعمیرات هفتگی و سالانه و...
- ساخت 4 عدد مخزن زمینی به حجم حدود 800 متر مکعب جهت استفاده بهینه از پساب های خروجی تصفیه خانه های صنعتی و مصرف آنها در آبیاری فضای سبز
- اجرای عملیات Hot charge برای بیش از 50 درصد شمش های خروجی از واحد ریخته گری
- به مصرف رساندن لجن تولید شده در کارخانه احیاء جهت استفاده در فرایند تولید گندله سازی
- اندازه گیریهای مستمر(سه ماهه و سالانه) از خروجی دودکش ها (آهن سازی،فولادسازی و نورد)،خروجی فاضلابهای انسانی و صنعتی و استانداردهای هوای پاک در چهار قسمت مجتمع و انجام اقدامات اصلاحی موثربرروی نتایج حاصله
- بهسازی اراضی داخل سایت صنعتی.
- انجام مانورهای زیست محیطی در طی سال بر اساس سناریوهای از قبل تعیین شده.
- مشارکت در احداث سد بار
- اتصال خط آهن فولاد خراسان به شبکه ریلی کشور.
- اقدام در خصوص شرکت در جایزه مدیریت سبز ایران.
- اقدام در خصوص شرکت در جایزه جامعه مدیریت سبز اروپا(EAGM) و عضویت در انجمن مدیریت سبز ایران
- انجام خوداظهاری در پایش به صورت سه ماه و اندازه گیری خروجی دودکش ها و فاضلابهای صنعتی و بهداشتی و ارسال نتایج به اداره کل محیط زیست
- خرید کتب زیست محیطی برای رده های سنی کودکان و نوجوانان، ارسال کتاب به مهدکودک ها و مدارس شهرستان، برگزاری مسابقه زیست محیطی کتابخوانی و اهدای جوایز به منظور نهادینه کردن و اشاعه فرهنگ زیست محیطی
- شناسایی و ارزیابی جنبه های زیست محیطی به صورت گروهی در نواحی مختلف بالغ بر 800 جنبه زیست محیطی و برنامه کنترلی آنها
- تهیه و تدوین کتاب ایمنی مواد شیمیایی (MSDS) و اهداء یک نسخه از آن به مرکز بهداشت شهرستان
- اندازه گیری عوامل زیان آور محیط کار شامل: سروصدا، اشعه ها، غبارات، گازها و ... و ارسال نتایج آن به اداره کار و مرکز بهداشت
- میزبانی و همکاری و تعامل دانش با دانشجویان و صنایع
- برگزاری دوره های آموزش HSE برای پرسنل و پیمانکاران
- برگزاری جلسات هماهنگی HSE با مسئولین پیمانکاران و تهیه HSE Plan برای پیمانکاران با همکاری ایشان